Ovim sedmodnevnim programom želimo da kroz različite, praktične i zanimljive aktivnosti koje se realizuju u prirodi, približimo decu prirodi i na najednostavniji način ih naučiti kako da se u njoj snađu. Deca će se upoznati sa prirodnim pojavama koje im mogu pomoći prilikom boravka u prirodi. Pored svih lepota i bogatstava koja priroda nudi, predstavićemo im i sve opasnosti koje ih očekuju prilikom boravka u prirodi, kako bi umeli da ih prepoznaju. Deca će imati prilike da se upoznaju sa različitim priručnim sredstvima koja nam boravak u prirodi čine bezbednijim, udobnijim i pomažu nam da sa jedne strane u potpunosti uživamo, a sa druge da se snađemo i preživimo u prirodi.

Kamp je rađen u saradnji sa Gorskom službom spašavanja i Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje iz Beograda.

Aktivnosti:

1. Logorovanje
(određivanje najpovoljnijeg mesta za logor, logorska vatra, održavanje higijene u specifičnim uslovima, žvotinjski svet i njihove specifičnosti, ishrana iz prirode i u prirodi)

2. Zakloni u prirodi
(upoznavanje sa vrstama i tipovima zaklona, upotreba šatora i šatorskih krila, bivak vreće, izrada nanosa od drveta, metodsko pokazna nastava rada sa užadima)

3. Snalaženje na terenu u specifičnom prirodnom okruženju
(traženje i određivanje puta u divljini, način i tempo hodanja, odmor, etika, pronalaženje različitih staza u šumi i njihovo korišćenje)

4. Orijentacija i određivanje pravca kretanja
(strane sveta i načini njihovog određivanja, vrste karti i njovo čitanje, orijentacija karte, upotreba kompasa)

5. Osnovi meteorologije u planini
(vremenska prognoza, klimatske karakteristike u planini, sunčevo zračenje, temperatura, vlažnost i pritisak vazduha, vrste oblaka, magla, padavine, vetrovi, munja, grom, znaci za prepoznavanje dobrog i lošeg vremena)

6. Tehničko penjanje – bazni alpinistički kurs
(rad i osnove alpinističkog penjanja u avantura parku, oprema za penjanje, bezbednosni aspekti, osnovni koraci u steni, prečkanje, osiguravanje, penjanje)

7. Prirodni kompasi i barometri
(orijentacija u prirodi pomoću biljaka, životinja, znakova iz prirode; predviđanje vremenskih prilika; izrada jednostavnih kompasa i prirodnih barometara; merenje temperature na indijanski način, pisanje poruka na zemlji i drveću; čitanje letopisa panja)

8. Mirođije i začini uz šumski ručak
(postoji preko 350.000 vrsta biljaka od kojih je skoro 1/3 jestiva, a čovek koristi samo 600. Vreme je da naučimo koje su biljke jestive i kako se sprema jelo od samoniklih biljaka)

9. Apoteka iz šume
(hiljadama godina se lečilo tradicionalnom medicinom koja je koristila lekove iz prirode. Savremena medicina danas sve vise koristi lekovita svojstva biljaka u proizvodnji lekova. Kroz istraživanja okoline, učenicimi kampa će imati priliku da skupe i naprave malu biljnu apoteku)

10. Bilje i parfemi
(da biljke „mogu da boje“ setimo se pred Uskršnje praznike kada jaja farbamo u lukovini ili varzilu. Mnoge vrste biljaka su vekovima koristili naši preci za farbanje vune. Ovo je jedinstvena prilika da naučimo kako da koristimo prirodne boje za slikanje ili farbanje papira. Takođe imaćemo priliku da otkrijemo koje biljke svojim mirisom pomažu da se otarasimo dosadnih insekata, naročito komaraca, pravljenje prirodnih sapuna sa aromatičnim biljkama)

11. Po tragovima zivotinja
(naši preci su svakako više vremena provodili posmatrajući znake iz prirode. Čitanje tragova životinja pomoglo im je da se prehrane ili izbegnu opasnost. Kroz istraživanje okoline, obale potoka, livade ili kore drveća upoznaćemo se sa načinom komuniciranja među životinjama i potencijalnim opasnostima koje od njih vrebaju, kao i načinima zaštite)

12. Poligon opštih motoričkih sposobnosti
(prelaženje različitih poligona sačinjenih od prirodnih prepreka i rekvizita)

13. Poligon sposobnosti sa loptom
(poligon sačinjen od niza vežbi koje se rade sa loptom)

14. Sportske igre
(različite sportske igre: odbojka, košarka, fudbal, badminton…)